top of page
Search
  • Gerda Kosk

Koerad ja ilutulestik

Updated: Mar 8


Kuidas leevendada koera ilutulestikuhirmu ja ennetada tema kaotsiminekut? Kuidas pauguhirmu ära tunda? Kuidas valmistuda aastavahetuseks, kui sa juba tead, et sinu sõber kardab ilutulestikku või kui veedate koos alles esimest aastavahetust ja sa ei tea veel, kuidas ta reageerib? Loe, jaga ja kasuta neid nõuandeid! Paugukartliku koeraga rakenda sulle ja talle sobilikke ettevaatusabinõusid vähemalt terve detsembri- ja jaanuarikuu jooksul, sest üksikud paugud ehmatavad igal aastal koeri jooksu ka väljaspool aastavahetust ja katuselt kukkuv sulalumi ehmatab helitundlikke koeri kevadeni. Helitundlikkus on mure, mis võib välja kujuneda koera eluea jooksul ja avalduda ka alles eakas koeras, mistõttu on mõistlik aastavahetuse perioodil alati vähemalt minimaalseid turvameetmeid kasutada ka siis, kui sa ei ole oma koeras pauguhirmu täheldanud.



Tunne ära märgid, et sinu sõber tunneb hirmu või ebamugavust. Levinumad märgid, mida paugukartlikes koertes aastavahetuse paiku näeb, on:

- lidus kõrvad, maadligi keha, saba jalge vahel;

- sage häälitsemine (haukumine, vingumine, niuksumine);

- suured pupillid, kortsud ja vaod näol;

- suurenenud süljevool, oksendamine, urineerimine, kõhulahtisus;

- toidust keeldumine;

- värisemine, hammaste plagistamine;

- rahutus, ringitammumine, rihmas tirimine;

- haigutamine, lõõtsutamine;

- peitu pugemine, eemale hoidmine, õuemineku vältimine;

- omanikult abi otsimine: silma vaatamine, vastu surumine, pealehüppamine, haukumine, lakkumine.


Enneta koera ärajooksmist. Jaluta koera ainult rihmastatult, isegi päevasel ajal. Paugukartlikku koera jalutades kasuta üheaegselt nii trakse kui ka kaelarihma ning ühenda need omavahel ja/või kinnita jalutusrihm mõlema külge. Kasuta kahe karabiinkinnitusega jalutusrihma või kahte eraldi jalutusrihma. Ära jäta koera üksinda koduaeda ning ära jäta pauke kartvat koera uusaastaööks üksi koju. Ära võta koera kaasa, kui lähed ilutulestikku vaatama. Kontrolli aastavahetuse lähenedes iga päev korduvalt, et aiavärav, aknad ja kodu välisuks on kindlalt suletud. Ära jäta oma külalistele võimalust koera kogemata välja lasta: hoia koera topeltbarjääri taga (lisaks välisuksele on koer sellest eemal võre või mõne teise ukse taga) või hoia teda külaliste liikumise ajal toas rihma otsas. Kinnita koer autos, et ta ei pääseks ukse avamisel jooksu.


Paugukartlik koer võiks aastavahetuse paiku kanda lisaks traksidele ja jalutusrihmale näiteks kaelarihma ja lühikest turvarihma, mis ühendab kaelarihma ja jalutusrihma. See võib päästa koera elu, kui jalutusrihma karabiin avaneb või koer traksidest välja poeb. Turvarihm: Kullakuu.

Tee parim, et tagada koera kiire kojujõudmine kaotsimineku korral. Kontrolli, et sinu koer on kiibitud ja kiip on koos omaniku kontaktandmetega registrisse kantud: llr.ee. Kinnita koera kaelarihma või trakside külge oma telefoninumber. Kui sinu koer on paugukartlik või helitundlik, siis kinnita detsembris ja jaanuaris igal jalutuskäigul tema kaelarihma või trakside külge jälgimisseade (kontrolli aku kestvust!). Mõtle läbi plaan, kuidas toimid, kui koer läheb kaotsi või juhtub õnnetus.


Kaalu koos koeraga linnast ära sõitmist.

Maalesõit või metsamajakese rentimine on hea variant, mis pakub õdusat ja rahulikku pisipuhkust nii koerale kui ka omanikule. Kui see ei ole tehtav, siis kaalu võimalust võtta uus aasta vastu metsatukas või lausa maanteel: paki tunnike enne uue aasta saabumist koer ja suupisted autosse ning sõida südaööks linnast välja metsaserva. Kui keskööl sõidus olla, siis aitab mootorimüra ja -vibratsioon ilutulestikku maskeerida. Koju tagasi jõudes on kõige hullem möödas!


Aastavahetusel (ja vajadusel eelnevatel päevadel) tee koeraga pikem jalutuskäik hommikul või päeval, kuid ära koorma teda üle võimetele mittevastava või ebatavaliselt pika retkega. Liialt väsinud või eriti põnevast jalutuskäigust ülestimuleeritud koeral võib olla õhtul raske rahuneda ja keeruliste olukordadega toime tulla, eriti kui kodus käivad ettevalmistused külaliste vastuvõtmiseks ja koer ei saa päeva jooksul piisavalt magada. Õhtul tee vaid väga lühike pissitiir, vältides paugutamise "tipptundi" vahemikus 22.00-01.00.


Tekita koerale kodune pelgupaik. Tõmba ilutulestiku ajaks akende ette paksud kardinad või tee koerale pesa ilma akendeta ruumi (nt vannituba, riidekapp, linade ja tekkidega kaetud voodi- või lauaalune). Äärmiselt oluline on võimaldada koeral peitu pugeda, kui ta peaks seda soovima. Varasemalt puuritreenitud koerale võib pelgupaika pakkuda kinnikaetud puur, kuid ära sulge puuriust: koeral peab olema ka võimalus nii pisikesest ruumist välja pääseda, kui ta peaks paanikasse sattuma. Kui valgussähvatused koera pelgupaika ei paista, siis võib seal olla hämar, vastasel juhul pigem valgusta ruum eredalt, et vältida valguskontraste ilutulestiku ajal. Pane teler/muusika mängima. Klassikaline muusika võib ärevat koera rahustada, pauke aitab maskeerida aga madala sagedusega heli: bass, trummid, aga ka paar jalanõusid või mõned tennisepallid pesumasinas. Väga häid tulemusi võib saavutada taiko-trummidega, jälgi ainult, et see heli omakorda koera ei hirmuta. Võimalusel mängi juba mitu päeva varem ja vaiksemalt samu muusikapalasid, mida plaanid aastavahetusel kasutada. Vannitoas võib müra maskeerimisel abiks olla dušist pahinal jooksev vesi.


Pauk = maius. Anna iga ilutulestikupaugu peale koerale väike ja väga väärtuslik maius (nt tükk juustu, pihvi või viinerit, kanasüda või lihapallike) või puista maiused koerale otsimiseks maha. Et see nipp oleks ilutulestikuhirmu ennetamisel või leevendamisel tõhus, tuleb olla järjepidev. Hoia maiused valmis ja lähedal, võta need alati õue kaasa. Kui ilutulestik on liiga vali/lähedal, siis ei pruugi koer olla võimeline sööma või ta ahmib maiuseid liiga kiiresti, seega ära jää toidule lootma: piisav distants ilutulestikust on esmatähtis.


Uue aasta saabumise ajaks anna koerale kauakestev maius (nt kuivatatud naturaalne närimismaius või pehme toiduga täidetud mänguasi), mis juhib tema tähelepanu paugutamiselt kõrvale ja aitab koera rahustada. Jälgi, et koer saaks pidevalt maiust kätte. Kui ülesanne on liiga keeruline, siis võib koer sellest hoopis loobuda. Kuivtoidu või kuivatatud maiustega saab täita nuuskimismatte. Väga head ja mitmes Eesti lemmikloomakaupluses saadaolevad pehme toiduga täidetavad mänguasjad on Kong Classic, lakkumismatt (nt WestPaw, SodaPup vm), WestPaw Toppl.



Joonis: NHV Natural Pet Products

Koera võib rahustada survestav kehamähis, milleks saad kasutada salli, vanu sukkpükse vm laiemat veidi venivat riiet. Mähkimistehnikat näed kõrvalolevalt jooniselt. Mähis on mõeldud lühiajaliseks kasutamiseks (~30 min). Mähise kasutamiseks on väga oluline koera ja tema kehakeelt tunda, sest koer võib näiliselt rahuneda (jääda vaiksemaks ja paiksemaks) ka seetõttu, et mähis on tema jaoks ebamugav. Katseta mähist mõned korrad väga lühikest aega enne aastavahetust. Lähedust armastavatele koertele võib lohutust pakkuda ka kaisutamine ja väikeste koerte puhul isegi nende põues hoidmine. See aitab samamoodi nende kehale rahustavat survet avaldada. Oluline on oma koera tunda: mõni koer läheb liikumisvabaduse piiramisest rohkem paanikasse ja vajab enda ümber just rohkem ruumi, mitte kaisutusi. Koertele valmistatakse lisaks survevestidele ka kõrvaklappe ja visuaalset stimulatsiooni vähendavaid kapuutse, kuid nendega tasub koera eraldi harjutada ja stressirohke aastavahetus ei ole selleks sobiv aeg.


Lohuta oma koera, kui ta seda soovib. Hirmu hellituste ega maiustega kinnistada ei ole võimalik. Ole oma koera jaoks olemas. Kui oled ise rahulik ning koer otsib sinu tähelepanu, siis on sinu paid ja lahked sõnad talle suureks abiks. Masseeri teda aeglaste liigutustega, kui sinu koer seda naudib, või lihtsalt istu temaga koos. Kui su koer soovib mängida, siis võimalda talle seda. Kuula oma koera ka jalutuskäigul. Kui tal on hirm, vii ta kõige otsesemat teed pidi koju või autosse.



Otsi abi medikamentidest või aroomiteraapiast. Veterinaararst saab sinu sõbrale aastavahetuse perioodiks välja kirjutada rahustid. Soovitan tungivalt minna seda teed, kui sa juba varasemast tead, et sinu koera jaoks on aastavahetus väga raske, et vältida traumat ja õnnetusi. Veterinaarkliinikute käsimüügist on võimalik osta leebeid rahustavaid spreisid ja kaelarihmu (nt Adaptil, Pet Remedy) või looduslike toimeainetega rahustavaid tilku/tablette (nt Calmex, Zylkene). Nii mõnegi rahustava toote manustamisega tuleb alustada päevi enne rasket sündmust, seega ära jäta seda viimasele minutile. Vaid veidike ärevale koerale võib rahustavalt mõjuda ka lavendli või kummeli lõhn (eeterlik õli nõrga vesilahusena), CBD õli või palderjan.


Võta mure käsile ja alusta kohe ettevalmistustega järgmiseks aastavahetuseks. Võta ühendust positiivseid ja sunnivabu meetodeid kasutava koerte käitumisnõustaja või koolitajaga ning alusta tööd koera hirmudega juba jaanuaris, et olla järgmiseks detsembriks valmis. Ole nõustaja valikul teadlik ja valmis ise järjepidevalt tööd tegema. Käitumise allasurumisega koera muret ei lahenda: meetodit, kus koeral lastakse pauke kuulata seni, kuni ta neile enam ei reageeri, nimetatakse psühholoogia- ja koolitusmaailmas üleujutamiseks ning selle eesmärk on suunata koer hirmuäratavas olukorras seniselt instinktiivselt ellujäämiskäitumiselt (põgene) teisele (tardu) või kurnata pikkade sessioonidega koera närvisüsteemi, kuni ta "rahuneb" (loobub vastupanust). Pauguhirmu või helitundlikkuse lahendamine tähendab:

  • alustamist koera jaoks vaevumärgataval intensiivsusel heliga,

  • koera jaoks väga meeldivate asjade seostamist hirmu allikaga,

  • järjepidevat ning usaldust ja koostööd kujundavat harjutamist koera tempos,

  • koera enesekindluse ja vaimse heaolu esmatähtsustamist,

  • vajadusel veterinaarset ülevaatust (helitundlikkus võib olla terviseprobleemi sümptom) ja medikamentide tuge.

Leiad abi dr Amy Cook'i helitundlikkuse veebikursuselt ja koertekoolist Kratt (helitundlikkust käsitleme murelike koerte veebipaketi raames, paketiga saab liituda 4 x aastas).


Turvalist ja rõõmsat aasta lõppu!




1,442 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page